Дхаммапада (начален превод) / Дхаммапада: До края

Български оригинал Перевод на български

291 Който търси щастие за себе си, като прави другите нещастни, е вързан във веригите на омразата и от тези, които не може да бъде свободен.

#251

292 Като не правят това, което трябва да се прави, и като правят това, което не трябва да се прави, греховните желания на горди и лекомислени мъже се увеличават.

#252

293 Но тези, които винаги внимават за своите действия, които не правят това, което не бива да се прави, са тези, които са бдителни и мъдри, и греховните им желания приключват.

#253

294 И светец, брамин, е чист от минали грехове; дори да е убил баща си и майка си, да е убил двама благородни царе и да е опустошил цяло царство и неговия народ.

#254

295 Един светец, брамин, е чист от минали грехове; дори да беше убил баща си и майка си, беше убил двама свещени царе и също уби най-добрите хора.

#255

296 Последователите на Буда Готама са будни и завинаги бдят; и винаги през нощта и през деня те си спомнят Буда, своя Учител.

#256

297 Последователите на Буда Готама са будни и завинаги бдят; и винаги през нощта и през деня те си спомнят Истината на закона.

#257

298 Последователите на Буда Готама са будни и винаги бдителни; и през ден и през нощ те помнят свещеното братство.

#258

299 Последователите на Буда Готама са будни и винаги гледат; и винаги през нощта и през деня те си спомнят. бер тайната на тялото.

#259

300 Последователите на Буда Готама са будни и завинаги бдят; и винаги през нощта и през деня те намират радост в любовта към всички същества.

#260

301 Последователите на Буда Готама са будни и завинаги бдят; и винаги през нощта и през деня те намират радост във върховно съзерцание.

#261

302 Болезнено е да напускаш света; болезнено е да си в света; и е болезнено да си сам сред многото. Дългият път на преселване е път на болката за пътешественика: оставете го да си почине край пътя и да бъде свободен. Винаги гледайте; и винаги през нощта и през деня те си спомнят.

#262

303 Ако човек има вяра и има добродетел, тогава той има истинска слава и съкровище. Където и да отиде този човек, там той ще бъде проведен в чест.

#263

304 Добрите блестят отдалеч, като планините Хималаите; а нечестивите са в тъмнина, като стрели, хвърлени през нощта.

#264

305 Който може да бъде сам и да си почива сам и никога не се уморява от голямата си работа, той може да живее в радост, когато е господар на себе си, край края на гората на желанията.

#265

В ТЪМНИНА

#267

306 Който говори това, което не е, слиза надолу по пътя на ада; и който казва, че не е направил това, което знае добре че е направил. И двамата в крайна сметка трябва да страдат, защото и двамата съгрешават спрямо истината.

#268

307 Мнозина носят жълтата роба, чийто живот не е чист, и нямат самоконтрол. Тези зли хора чрез своите зли дела се прераждат в ада на злото.

#269

308 По-добре е злият човек да погълне топче нажежено желязо, вместо да яде приноси с храна, дадена му от добри хора.

#270

309 Четири неща се случват на неразумния мъж, който взема жената на друг: той се унижава, жаждата му няма покой, той бива обвиняван от другите, отива в ада.

#271

310 Да. Деградацията на душата, уплашено удоволствие, опасността от закона, пътят на ада. Като се вземат предвид тези четири, нека никой мъж не преследва жената на друг мъж.

#272

311 Точно както една ръка от куса трева, ако се хване лошо, ще отреже плътта на ръката, така и животът на монах, ако бъде проследен несъвършено, ще го отведе само в ада.

#273

312 Защото, когато актовете на отдаденост се извършват в небрежност, когато свещените обети са нарушени, и когато светият живот не е чист, от такъв живот не може да дойде голям плод.

#274

313 Когато човек има какво да прави, нека го прави с все сила. Безмислен странник само вдига прах по пътя - прах от опасни желания.

#275

314 По-добре е човек да не прави нищо, отколкото да правиш това, което не е наред, защото

#276

неправомерните действия носят гореща скръб. Затова вършете това, което е правилно, тъй като добрите дела никога не носят болка.

#277

315 Като граничен град, който е добре охраняван както отвътре, така и отвън, така че нека човек се пази и да не минава нито миг в невнимание. Тези, които небрежно позволяват на живота си да мине, в крайна сметка трябва да страдат в ада.

#278

316 Тези, които се срамуват, когато не трябва да се срамуват и които не се срамуват, когато трябва, са хора с много погрешни възгледи и те вървят по пътя надолу.

#279

317 Тези, които се страхуват от това, от което не трябва да се страхуват, и които не се страхуват от това, от което трябва да се страхуват, са хора с много погрешни възгледи и те вървят по пътя надолу.

#280

318 Тези, които смятат, че правилното е неправилно и които смятат, че грешното е правилно, те са хората с погрешни възгледи и те вървят по пътя надолу.

#281

319 Но тези, които мислят, че грешката е грешка и които мислят, че правото е правилно, те са хората с правилни възгледи и те вървят по възходящия път.

#282

ИЗДРЪЖЛИВОСТ

#284

320 Ще понеса думи, които болят в тих мир, както силният слон издържа на бойни стрели, изпратени от лъка, защото на мнозина им липсва себе-контрол.

#285

себеконтрол

zelenkroki 22.05.21 в 8:50

321 Те водят обучени слонове в битка, а царете се возят на тренирани кралски слонове. Най-добрите мъже са само-обучените мъже, които могат да издържат на злоупотреба в спокойствие.

#286

322 Мулетата, когато са обучени, са добри, така са и благородните коне на Синдх. Силните слонове, когато са обучени са добри; но най-добрият е човекът, който обучава сам себе си.

#287

323 Защото не чрез онези животни, които яздят, човек ще достигне неизвестната земя. НИРВАНА се достига от онзи човек, който мъдро, героично се обучава.

#288

324 Големият слон, наречен Дхана-палака, е трудно да се контролира, когато е разгонен, и той няма да яде храната си когато е в плен, защото си спомня слоновата дъбрава.

#289

325 Човекът, който е мързелив и чревоугодник, който яде големи ястия и се търкаля в съня си, който е като прасе, което е нахранено в кошарата, този глупак се преражда в живот на смъртта.

#290

326 В изминали дни този мой ум се отклоняваше навсякъде, където егоистичното желание или похот или удоволствие биха го отвели. Днес този ум не се отклонява и е под хармонията на контрола, точно както див слон се контролира от дресьора.

#291

327 Намерете радост в бдителността; пазете добре ума си. Повдигнете се от долното ви аз, както слон се изтегля от кално блато.

#292

328 Ако по пътя на живота човек може да намери мъдър и интелигентен приятел, който е добър и себе-контролиран, нека тръгне с този пътешественик; и в радост и спомен нека преодолеят опасностите от пътуването.

#293

себе-контролиран

zelenkroki 22.05.21 в 8:57

329 Но ако по време на пътуването на живота човек не може да намери мъдър и интелигентен приятел, който е добър и себе-контролиран, нека тогава пътува сам, като цар, който е напуснал страната си, или като велик слон сам в гората.

#294

себе-контролиран

zelenkroki 22.05.21 в 8:57

330 Защото е по-добре човек да е сам по пътя на живота, вместо да пътува с глупак за спътник. С малко желания и малко грижи, оставяйки всички грехове зад себе си, нека човек пътува сам, като велик слон сам в гората.

#295

331 Сладко е да имаш приятели в нужда; и споделянето на удоволствия е сладко. Сладко е да е било направено добро преди смъртта; и да предадеш всяка болка е сладко.

#296

332 Сладко е на този свят да си майка; и баща да си е сладко. Сладко е на този свят да си монах; и да си свят Брамин е сладко.

#297

333 Сладко е цял живот да се радваш на добродетел; и чистата твърда вяра е сладка. Сладко е да се постигне мъдрост; и да се освободиш от грях е сладко.

#298

ЖАЖДА

#300

← Предишна страница

Следваща страница →

Минутку...